Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Τρώγοντας 3 αυγά την ήμερα, γινόμαστε πιο γενναιόδωροι λένε οι επιστήμονες!

15547846_FED06_BELARUS__0630_11.limghandler.jpg
Έλεγα και γω...κάπου θα οφείλεται η γενναιοδωρία μου!! Τρώω πολλά αυγά!! Το λένε και οι επιστήμονες!! Μήπως να το ξεκινήσουμε και άλλοι?

Τρία αυγά την ημέρα μάς κάνουν πιο... γενναιόδωρους, λένε οι επιστήμονες
Ενα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, ένα κομμάτι σοκολάτα είναι ικανό να μας φτιάξει τη διάθεση και τρία αυγά για πρωινό… τονώνουν τα αισθήματα γενναιοδωρίας μας!
Και αν τα δύο πρώτα είναι γνωστά, το τρίτο είναι το αποτέλεσμα μίας νέας επιστημονικής έρευνας σχετικά με το πώς η διατροφή επηρεάζει την ανθρώπινη διάθεση.
Μέχρι σήμερα, αυτό που γνώριζαν οι επιστήμονες είναι ότι το αυγό αποτελεί μία πρώτης τάξεως πηγή πρωτεϊνών και αμινοξέων, καθώς και άλλων απαραίτητων βιταμινών.
Αυτό που διαπίστωσαν ωστόσο ολλανδοί επιστήμονες από τον Ινστιτούτο Leiden είναι μία χημική ένωση των αυγών, η οποία αλληλεπιδρά με χημικές ουσίες του εγκεφάλου, περιλαμβανομένης της σεροτονίνης, και κάνει άνδρες και γυναίκες έως και δύο φορές πιο «επιρρεπείς» σε δωρεές.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στα αυγά, το ψάρι και το γάλα είναι υψηλά τα επίπεδα της τριπτοφάνης, ενός πρωτεϊνικού αμινοξέως απαραίτητου στην καθημερινή διατροφή, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή της σεροτονίνης, τη λεγόμενη ουσία της καλής διάθεσης (χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη).
Στην έρευνα, έλαβαν μέρος 32 άνδρες και γυναίκες. Αφού υποβλήθηκαν σε μία σειρά εξετάσεων, δόθηκαν στους 16 από αυτούς 0,8 gr. τριπτοφάνης (όσο περιέχεται σε περίπου τρία αυγά) και στους υπόλοιπους μία άλλη ουσία. Στη συνέχεια δόθηκαν σε όλους 10 ευρώ και η δυνατότητα να δωρίσουν τα χρήματα σε διάφορους κοινωφελείς οργανισμούς. Οσοι είχαν πάρει τριπτοφάνη δώρισαν όλο το ποσό, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που δώρισαν το μισό.
Οσο για εκείνους που ανησυχούν ότι τρία αυγά την ημέρα μπορεί να εκτοξεύσουν τη χοληστερίνη τους στα ύψη, οι επιστήμονες επιμένουν ότι η χοληστερόλη που παίρνουμε από τα τρόφιμα (όπως τα αυγά) επηρεάζουν πολύ λίγο ή και καθόλου τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας. Για την ακρίβεια, τονίζουν, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών, για την πέψη και για την παραγωγή ορμονών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου